Museu Balear de Ciencies
Ets a: Inici > Museu
Fes-te soci Enllaços Localització i contacte Secció Micològica
Museu Serveis Exposicions Col·leccions Activitats Investigació Publicacions Educació ambiental Notícies
La preservació, conservació, estudi i difusió de les col•leccions de titularitat municipal i dels dipòsits permanents generats per l’activitat científica que s’hi desenvolupa o per les donacions dels col•laboradors i d’altres persones o entitats.
La investigació sobre la Història Natural, principalment referida a l’àmbit de les Illes Balears.
L’educació i la divulgació dels valors naturals de les Illes Balears i, en general, del medi ambient i dels recursos naturals, sensibilitzant la població resident i els visitants sobre la necessitat de la seva preservació.

El Museu Balear de Ciències Naturals (MBCN) del municipi de Sóller (Mallorca, Illes Balears) és una entitat naturalística dedicada a donar a conèixer i conservar el patrimoni natural de les Illes Balears per a conscienciar al públic en general sobre la importància de la seva preservació.

El Museu, de titularitat municipal, està gestionat per una associació sense ànim de lucre, l’Associació Museu Balear de Ciències Naturals, mitjançant un conveni de gestió. L’Associació ha estat la promotora de la creació del Museu i del Jardí Botànic de Sóller i a hores d’ara, s’encarrega de la gestió i dinamització del Museu de Ciències Naturals. Dins el marc de la cultura científica de les nostres illes, indubtablement, el Museu Balear de Ciències Naturals de Sóller és una entitat important i ajuda, des dels seus inicis, a apropar al públic els coneixements científics de la natura que ens envolta, mitjançant la realització de tot tipus d’activitats de divulgació i educació ambiental.

La seu física del Museu Balear de Ciències Naturals es troba situada en un petit palau de principis de segle XX ubicat a la finca anomenada el Camp d’en Prohom (Sóller).

En quant a les instal•lacions, el Museu consta de cinc sales d’exposicions, una sala d’audiovisuals i conferències, una sala de lectura i biblioteca, serveis, una aula de natura per a la realització de tallers didàctics, així com diverses àrees dedicades a zona de magatzem de col•leccions, consulta i treball.

El Museu Balear de Ciències Naturals és el resultat d’una idea sorgida entre un grup de naturalistes, afeccionats o especialistes en diferents branques de les Ciències Biològiques o de la Terra. L’any 1980 decidiren fundar una associació que tingués com a finalitat la creació i manteniment d’un museu d’història natural i un jardí botànic al municipi de Sóller que tractés, principalment, la Natura del nostre entorn geogràfic.

Els motius que donen l’empenta definitiva a aquesta obra foren la gran quantitat de naturalistes que treballaven a les Balears sense tenir un lloc a on dipositar els materials objecte dels seus estudis i que serveixen com a base per a posteriors investigacions; també, la falta d’un centre que orientés en aquell moment la pedagogia ambiental fent referència principalment a l’àmbit insular i, finalment, la inexistència de museus de tipus insular - mediterrani en altres indrets de les Illes. Per a dur a terme aquesta iniciativa es consultaren alguns naturalistes que fins el moment havien treballat en l’estudi de la Natura Balear com, entre d’altres, Guillem Colom Casasnovas, que donà el seu suport i força moral a la iniciativa.

El 9 de maig de 1992, el Museu Balear de Ciències Naturals i el Jardí Botànic obriren les seves portes al públic, amb un acte que va aplegar un gran nombre de naturalistes, investigadors, personalitats polítiques i de la cultura Balear i amants de la Natura, que donaren amb la seva presència el suport necessari a l’Associació per a continuar endavant. Així doncs, els anys de lluita i una tasca desinteressada molt intensa de tots els membres de l’Associació MBCN, donaren fruit i van veure realitzat un projecte, que avui en dia, s’ha convertit en una realitat consolidada i reconeguda pel món naturalístic.

Inici
Serveis
Exposicions
Plànol guia
Exposicions
Col·leccions
Guillem Colom
Juan Bauzá
William Waldren
General
Activitats
Programades
Realitzades
Investigació
Línies obertes
Articles científics
Publicacions
Publicacions periòdiques
Altres publicacions
Articles científics
Educació
Programa educatiu
Formulari d´inscripcions
Notícies
Fes-te soci
Enllaços
Localització i contacte
© Museu Balear de Ciències Naturals Ctra. Palma - Port de Sóller, Km. 30 07100 Sóller Illes Balears Espanya Telèfon: 971 634064 - Fax: 971 638249
Aquesta web ha rebut el patrocini del Consell de Mallorca