Chimaera monstrosa Linnaeus, 1758 MBCN 26622
La quimera (o peix rata en anglès, a causa de la seva coa llarga i fina) representa un grup de peixos molt antic. Està emparentada amb els taurons i les rajades i, igual que ells, té un esquelet format per cartílag (a excepció de la seva mandíbula).
Aquest animal viu a grans profunditats on s’alimenta principalment de bivalves que viuen enterrats al sediment, tot i que ocasionalment també menja crustacis. Gràcies que la seva línia lateral (l’òrgan dels peixos que detecta vibracions a l’aigua) està especialment desenvolupada al seu cap pot trobar les seves preses a les condicions d’obscuritat total que hi ha al seu hàbitat.
Morfològicament hi destaquen dos aspectes. Per una banda, la gran espina que té a la seva aleta dorsal, la qual és verinosa i l’ajuda a defensar-se dels seus depredadors. Per altra banda, la seva manca d’aleta caudal (coa) i, per contra, les aletes pectorals tan desenvolupades que té. Això és degut al fet que al seu hàbitat, la quimera ha de recórrer grans distàncies per trobar una quantitat d’aliment molt petita. Així doncs, s’ha adaptat a un estil de natació més eficient, per consumir el mínim possible d’energia; d’aquesta manera, neda batent les seves grans aletes pectorals com si fossin les ales d’un ocell i “planejant” a pocs metres del fons marí.
Procedència: Mar Balear (Costes de Sóller).
Edat: Actual.