Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

La peça del mes del febrer correspon a Paragalene longicrura (Nardo, 1869), i és tracta de la peça MBCN18106.

El cranc de cames llargues de les coves (Paragalene longicrura) pertany a la família dels progeriònids (Progeryonidae), present a la mar Mediterrània i a la part més oriental de l’oceà Atlàntic temperat. Es tracta d’una de les espècies més rares d’entre els crancs de la nostra mar, i pràcticament no se sap res de la seva biologia. L’espècie va esser descoberta i descrita l’any 1869 a la mar Adriàtica pel biòleg italià Giovanni D. Nardo, i de llavors ençà s’ha localitzat només de forma molt puntual, amb menys de 20 registres mundials d’aquesta espècie. 

 A les Balears, Paragalene longicrura es va trobar per primera vegada a principi dels anys 80, quan uns pescadors de Sóller varen capturar accidentalment un exemplar amb les seves xarxes. Posteriorment, es va localitzar a diverses coves submarines de Mallorca i Menorca. Habita fons durs recoberts d’algues, especialment a zones amb poca llum, i també fons fangosos. La majoria d’observacions s’han fet a fondàries d’entre 20 i 40 metres, però també s’ha trobat a més de 150 metres. 

 Aquest exemplar procedeix de Cabrera i va esser conservat al Museu després de morir-se de forma natural dins un aquari del Parc on havia estat mantingut durant anys. És tracta d’una peça d’origen recent.