Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

El cranc pelut (Eriphia verrucosa) és una de les espècies de crancs més conegudes de les costes de Balears. La seva distribució comprèn la mar Negra, la Mediterrània, i el marge oriental de l’Atlàntic. Viu a les costes rocalloses, des del nivell de la mar fins a pocs metres de fondària, preferint les escletxes de la zona on rompen les ones. La seva activitat és sobretot crepuscular i nocturna, arribant a sortir totalment de l’aigua. Els exemplars adults poden arribar fins a 9 cm d’amplada de closca. S’alimenta de restes d’animals morts, mol·luscs i cucs. És una espècie
amb interès gastronòmic i ha estat capturada de forma incontrolada, minvant seves poblacions sobretot a les zones més accessibles. Actualment la seva captura està regulada per la normativa de marisqueig professional i recreatiu de la Comunitat Autònoma.

La peça d’aquest mes, que forma part de la Col. Antich-Soler, és un fòssil que correspon a part d’un propodi de cranc pelut, és a dir, la meitat inferior, immòbil, de la mordala. Pertanyia a un individu de mida molt grossa i es va trobar en un dipòsit que representa una platja del darrer període interglacial.

Procedència: Davallador de ses Olles, Llucmajor, Mallorca.

Edat: Pleistocè superior (fa devers 125.000 anys).